Kések a konyhában, előkészítőben:
konyhai kések , szeletelő- és szakácskések, kovácsolt szakácskések, kovácsolt szeletelőkések, csapókés,
kovácsolt csontozókés, kovácsolt zöldségkések, ringókések, kenyérvágó kés, csapókés, bárd
Tartozékok, kellékek, kiegészítők:
mandolinok és reszelők, csontfűrész, műanyag vágólapok, hústőkék, húskampók, hústőke kefe, konyhai olló, mágneses késtartók, fenőacélok, lánckesztyűk, lánckötény
Elérhetőségeink
Legelső evőeszközünk:
A kés
Legősibb evőeszközünk a kés lehetett, amely – a mai körülményekhez hasonlóan – “multifunkciós” szerszám volt. A vadászat, a védekezés, az ételkészítés és -elosztás, az étel feldarabolásának nélkülözhetetlen eszköze. Az első lándzsák, pattintott pengék már alkalmasak voltak mindazon feladatokra, amelyeket ma számtalan, specializált célszerszámmal végzünk el, úgymint lándzsa, kard, tőr, szigony, horog, csípőfogó, miskárolókés, bozótvágó kés, kenyérvágó kés, szeletelőkés, vajkés, tortakés, különböző gyümölcshámozó, -szeletelő, -aprítókések, húsdaráló, balta, fűrész, szekerce (fokos), fa- és fémipari szerszámok sora, az üvegvágó. Kirándulások, túrák alkalmával az egyik legelső és legfontosabb szerszám, amit becsomagolunk, a kés. Lehetőleg univerzális célú, sokoldalúan használható kés, amelynek különösen specializált változata a “svájci bicska”, a több, apró célszerszámot (pipapiszkáló, olló, csavarhúzó, dugóhúzó, sörnyitó, konzervnyitó, körömreszelő, fúró stb.), pengét tartalmazó utazókés. A hivatalos nyelvezet nagyon találóan szúró-vágóeszközként definiálja a késeket.
A vadászatnál, húsüzemekben, disznóvágáskor, konyhai előkészítésnél, a főzésnél és tálalásnál, asztalnál használt
legfontosabb késtípusok (a teljesség igénye nélkül):
disznóölő kés, nyúzókés, csontozókés, filéző kés, konyhakés, zöldséghámozó kés, japán konyhakés, szakácskés, japán szakácskés, szeletelőkés, halpikkely-eltávolító kés, díszítőkések gyümölcsok, zöldségek dekorálásához, tortavágó kés, desszertkés, halkés, az íves, görbe és recézett vajdíszítő kés, sajtkés, kaviárkés, rákkés, elektromos kenyérvágó kés, csapókések szárnyasok darabolásához, bárdok a csontok elvágásához. Speciális formájú, kiképzésű kés az almacsumázó, amely tulajdonképpen egy henger alakú vágőszerszám. Ugyancsak különleges kés a félgömb formájú pengével ellátott karalábévájó.
Különleges kések az étteremben:
A halkés kissé lapátszerű “pengéje” életlen, hogy ne vághassa el a szálkát.
A rákkés: hegyes, középtájt lyukkal, hogy a rák ollóját a lyuk segítségével törje le a vendég.
A homár villa nyele kanálkiképzésű, hosszú eszköz, a végén két kis villaszerű heggyel.
A kaviárkés lapátszerű, lekerekített életlen kés.
A vajkés a kaviárkéshez hasonló, de a penge hátsó felülete recés, hogy a vaj kenésekor a kenyérszelet felszínének egyenetlenségeit követni tudja.
A sajtkés pengéje felfelé ívelt, hegyes vége van, amire a sajtszeletet felszúrhatjuk.
A lapon található kések, tartozékok, kiegészítők
megtekinthetők, illetve megvásárolhatók
a Hunnia Kristály Kft. szakáruházaiban:
1037 Budapest, Csillaghegyi út 13.
tel: 06-1-244-8064, fax: 06-1-244-8065
mobil: 20 / 569-9165
4030 Debrecen, Epreskert u. 9.
tel: 52 / 474-368, 532-268 fax: 52 / 475-017
mobil:
20 / 222-4405